lunes, 23 de mayo de 2016

Evolució històrica: ortodoxs, catòlics i protestants


 6. Evolució històrica: ortodoxs, catòlics i protestants

DIFERENCIA ENTRE ELS ORTODOXOS, CATÒLICS I PROTESTANTS 

Catòlics

El catolicisme romà, amb seu a Roma, representa el 50% de tota la cristiandat. És majoritari al Centre i Sud d'Europa, Irlanda i l'Amèrica del Sud.
Creuen en l'Eucaristia, tenen al Papa com a successor de Pedro, creuen en la Trinitat i en la successió apostòlica i en la verge Inmaculada. 

L'Església Catòlica te 1.100 milions d'adeptes a tot el món, la qual cosa representa la meitat de la població cristiana mundial. El Brasil te el major nom de catòlics del món (134 milions).Hi ha més catòlics al Brasil que a Itàlia, França i Espanya juntes.

Protestants

El Protestantisme és majoritari al Nord d'Europa, Anglaterra i Estats Units. Els 801 milions de protestants del món, constitueixen el 37% de la població cristiana mundial.

La Reforma protestant, que va dividir el cristianisme occidental i va donar a llum al protestantisme, va tenir lloc a Europa al segle XVI.

Avui, no obstant això, només dos dels deu països amb els majors poblacions protestants són europeus: els Estats Units, Nigèria, la Xina, el Brasil, l'Àfrica del Sud, el Regne Unit, la República Democràtica del Congo, l'Alemanya, Kenya, l'Índia.


Ortodoxos

Hi ha prop de 260 milions de cristians ortodoxos, que componen el 12% de la població cristiana mundial. Gairebé quatre de cada deu cristians ortodoxos de tot el món (39%) resideixen a Rússia, el país amb el major nombre d'ortodoxos. L'Etiòpia compta amb el segon major nom de cristians ortodoxos i té més de tres vegades més ortodoxos que Grècia.

La resta de tradicions cristianes, (Mormones Testimonis de Jehovà...) representen un 1% del total de la Cristiandat. Encara que és necessari indicar que hi ha hagut moltes més escissions que no contemplarem aquí.

Separats dels Catòlics al segle X a causa d'una diferència quant a una definició sobre l'Esperit Sant, creuen en els primers 7 concilis. Tenen la seva missa molt semblada en grec i s'oficia de peu dret. Creuen en l'Eucaristia.



jueves, 19 de mayo de 2016

El cristianisme a les Balears i el cristianisme en l'actualitat.

EL CRISTIANISME A LES BALEARS:

Resultat d'imatges de catedral mallorcaEl bisbat de Mallorca és una demarcació de l'església catòlica a les Illes Balears, sufragània de l'arquebisbat de València. Comprèn tota l'illa de Mallorca i, entre 1295 i 1795, també comprenia l'illa de Menorca
D'una població de 754.584 habitants, l'any 2004 tenia 594.860 batejats. 
Des de 2012, el seu bisbe és Xavier Salinas Viñals.
 La seu episcopal és a la catedral de Santa Maria de Palma, coneguda com La Seu. El seu territori es divideix en 155 parròquies, agrupades en 11 arxiprestats.
El bisbat d'Eivissa és una demarcació de l'església catòlica a les Illes Balears, amb seu a la ciutat d’Eivissa. Comprèn les Pitiüses. Va ser creat el 1782 per segregació de l'arquebisbat de Tarragona i depengué d'aquest fins a l'any 1851 en què passà a dependre del de València.
El bisbat compta amb quatre parròquies al municipi d’Eivissa, disset a la resta de l’illa i tres a Formentera.
A finals del 2004, la diòcesi tenia 100.000 batejats sobre una població de 112.730 persones, equivalent al 88,7% del total.
El Cristianisme arribà a les illes d'Eivissa i Formentera els primers segles de l'era cristiana. La cova de Santa Agnès, a Sant Antoni de Portmany, algunes troballes arqueològiques així ho confirmen. Entre els segles VIII-XIII, les illes varen restar sota la dominació musulmana.
El 8 d'agost de l'any 1235 varen ser conquistades pel sagristà de la seu de Girona i arquebisbe electe de Tarragona, Guillem de Montgrí.